Τι είναι η "υποστήριξης" (supportiveness) ;Ορισμός της υποστήριξης: To να ακούει κάποιος και να παρέχει βοήθεια σε άτομα ή ομάδες με ενθαρρυντικό, ευαίσθητο τρόπο.

Η κατάκτηση της δεξιότητας της υποστήριξης μπορεί να δείξει στην ομάδα σας ότι ενδιαφέρεστε τόσο για την εργασιακή απόδοση όσο και για την προσωπική ευημερία του κάθε μέλους που την απαρτίζει. Οι υποστηρικτικοί ηγέτες επενδύουν συναισθηματική ενέργεια και χρόνο στην προώθηση ισχυρών σχέσεων μεταξύ των ομάδων τους. Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εξοπλίζει τις ομάδες με τα εργαλεία που χρειάζονται για να επιτελέσουν αποτελεσματικά το έργο τους και φανερώνει σεβασμό για τις ανησυχίες και τις ιδέες τους.


Μερικοί υποστηρικτικοί ηγέτες γνωστοί για το έργο τους είναι η Angela Ahrendts η οποία διαχειρίζεται χιλιάδες εργαζόμενους της Apple, βρίσκοντας πάντα το χρόνο να υποστηρίξει και να κατανοήσει τις ανάγκες κάθε ατόμου. Επίσης, η Kristen Hadeed ιδρύτρια της εταιρείας Student Maid και ο Jon Stein ιδρυτής τη Betterment.Στη Betterment, ο Stein έχει διαμορφώσει μια κουλτούρα που δίνει προτεραιότητα σε δύο βασικές ιδιότητες όταν πρόκειται για νέες προσλήψεις: πάθος και διαφάνεια. Αυτές οι δύο ιδιότητες ενθαρρύνουν τις ομάδες να υποστηρίζουν η μία την άλλη, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς στόχους είτε για προσωπική ανάπτυξη.


Γιατί η υποστήριξη είναι σημαντική;


Ως κοινωνικά όντα έχουμε εμφυτη μέσα μας την ανάγκη αλληλεπίδρασης με άλλα άτομα. Η αλληλεπίδραση αυτή πολλές φορές εμπλέκει συναισθηματισμούς και άγχη τα οποία δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτούμε λογικά. Σε αυτό το σημείο η υποστήριξη από άλλα άτομα είναι πολύ σημαντική. Η υποστήριξη μπορεί να γίνει αποτελέσει σημαντικό θεμέλιο της ομάδας στα εξής:


  1. Συνεργασία: Οι υποστηρικτικοί ηγέτες νιώθουν ασφάλεια να θέτουν ερωτήσεις και να συνεργάζονται για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν. Ενισχύουν την εμπιστοσύνη και τις υγιείς εργασιακές σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας, προωθώντας έτσι την επικοινωνία και εμπνέοντας την αυτονομία.

  2. Growth Mindset: Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εργασίας εξαλείφει τον φόβο της αποτυχίας, ενθαρρύνοντας έτσι τις ομάδες να μαθαίνουν από λάθη και αποτυχίες. Αυτό το άνοιγμα στην ανάπτυξη και τη μάθηση είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

  3. Διατήρηση ομάδων: Τα μέλη της ομάδας που απολαμβάνουν την εκτίμηση και το σεβασμό των υπολοίπων είναι πιο παραγωγικά και έχουν μικρότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν την εταιρεία στην οποία εργάζονται. Ένας καλός ηγέτης γνωρίζει την αξία της αφοσίωσης στην εταιρεία και πώς να την αναπτύξει.
Στρατηγικές για την κατάκτηση της "υποστήριξης"


Εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ της ομάδας: Συχνά, οι ηγέτες κάνουν το λάθος να παραμελούν τις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας ομάδες οι οποίες είναι κρίσιμες. Εάν θέλετε μια πολύ αφοσιωμένη και παραγωγική ομάδα, δημιουργήστε ένα φιλικό περιβάλλον που θα προάγει την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.


Γιορτάστε με τα επιτεύγματα των άλλων: Δημιουργήστε ένα σύνολο σαφώς καθορισμένων στόχων με την ομάδα σας και γιορτάστε όλοι μαζί όταν πληρούνται αυτοί οι στόχοι. Η αναγνώριση των επιτευγμάτων συμβάλλει στη δημιουργία μιας θετικής εταιρικής κουλτούρας και ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να προσφέρουν 100% στις θέσεις εργασίας τους. Όταν ένα άτομο λαμβάνει έπαινο, αυτομάτως θα προσπαθήσει να δώσει το ίδιο επίπεδο απόδοσης και ακόμη και να βελτιώσει περαιτέρω τις προσπάθειές του.


Εξάλειψη του φόβου αποτυχίας: Η αποτυχία αποτελεί απαραίτητο βήμα για την επιτυχία. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι δεν αισθάνονται συνεχώς ότι κρίνονται από τις προηγούμενες αποτυχίες τους. Αντ 'αυτού, δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι μπορούν να προσπαθήσουν και να αποτύχουν χωρίς φόβο.


Ενθάρρυνση της ομαδικής εργασίας: Οι υποστηρικτικοί ηγέτες θα πρέπει να ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διατήρηση ανοικτών καναλιών επικοινωνίας και την ενθάρρυνση της ανατροφοδότησης, καθώς και με την αναγνώριση των προσπαθειών των μελών της ομάδας και την ανταμοιβή τους.


Ενσυναίσθηση: Η ενσυναίσθηση είναι μία από τις σημαντικότερες δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας υποστηρικτικός ηγέτης. Η ικανότητα του να έχει κάποιος ενσυναίσθηση σημαίνει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου, χωρίς να τα βιώσει μόνος του άμεσα τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι η ικανότητα να βιώνει κυριολεκτικά τον κόσμο από την οπτική του άλλου προσώπου. (Διαβάστε περισσότερα για την ενσυναίσθηση ΕΔΩ)


Παροχή θετικής ανατροφοδότησης: Οι άνθρωποι θέλουν να αισθάνονται ευγνώμονες. Όταν προσφέρετε συγκεκριμένες, θετικές ανατροφοδοτήσεις, οι συνάδελφοί σας θα αισθάνονται πολύτιμοι και συνδεδεμένοι με την ομάδα και με αυτό τον τρόπο γνωρίζουν ότι έχετε παρατηρήσει τις προσπάθειές τους. Όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν θετική ανατροφοδότηση, δίνουν μεγαλύτερη αξία στη δουλειά τους, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την εμπλοκή τους στην έργο που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας και αυτό να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγικότητα.


Μπαίνοντας στη θέση του άλλου: Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση είναι να μπείτε στη θέση των συναδέλφων σας. Γι΄ αυτό το σκοπό, θυμίστε στον εαυτό σας τις διαδικασίες ρουτίνας που διεκπεραιώνουν οι ίδιοι.


Δέσμευση: Ο ηγέτης πρέπει να δεσμεύεται τόσο για τα μέλη της ομάδας όσο και για το σχετικό τους έργο. Αν ο ηγέτης δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την αποστολή και τους στόχους της επιχείρησης, η αβεβαιότητα θα αντανακλάται αυτόματα στις δραστηριότητες των μελών της ομάδας. Ωστόσο, εάν ο ηγέτης είναι πλήρως δεσμευμένος, τότε οι εργαζόμενοί του θα δεσμευτούν επίσης.


Φυσικά, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές για την κατάκτηση της "υποστηρικτικοτητα" που δεν αναφέρονται παραπάνω και προκύπτουν ανα περίπτωση και ανα άτομο.


#GrowthMindset #SoftSkills #Supportiveness #Skills #EntrepreneurshipforKids

Follow us:

  • LinkedIn Growth Mindset
  • Instagram Growth Mindset
  • Facebook Growth Mindset
  • YouTube Growth Mindset

Created by GrowthMindset 2020 ©